top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

Az egyiptomi reggeli: Fúl medames

Egyiptomban a bab igen sok étel origója, még a reggelijük fő alkotóeleme is az.

A szárított fava babból készült hagyományos egyiptomi reggeli nemzeti étel, amelyet a nap minden szakában elfogyasztanak, a földeken, a falu sárházaiban és a városokban. Az éttermek mezzeként szolgálják, és az utcán értékesítik – írja az epicuriosus.com

Az egyiptomi reggeli. Fotó: Pinterest

Az árusok a babot nagy, kerek, keskeny nyakú edényekbe teszik, amelyeket éjszaka eltemetnek a nyilvános fürdők haldokló parazsában. A Ful medames oszmán és iszlám előtti étel valószínűleg olyan régi, mint a fáraók. Egy arab mondás szerint: „A bab még a fáraókat is megelégelte.” Az egyiptomiak szívesen mesélik, hogy a kis barna babot a fáraók sírjaiban találták, ahol csírázni kezdtek.

Sokféle szárított fava bab létezik – kicsi, közepes méretű és nagy, amelyek mindegyike használható – de  vannak nagyon jó minőségű konzervek is, amelyeket ízesítéssel és díszítéssel javítanak. Ezeket lével együtt kell a serpenyőbe tenni, s ott 15 percig főzni.


Rengeteg-féle babból lehet készíteni. Fotó: Pixabay
Rengeteg-féle babból lehet készíteni. Fotó: Pixabay

Hozzávalók: 2 csésze egyiptomi apró fava bab (ful medames), egyik napról a másikra áztatva (és hámozatlanul hagyva), 1/3 csésze apróra vágott petrezselyem, extra szűz olívaolaj, 3 citrom, negyedelve, só, bors, 4–6 gerezd fokhagyma összezúzva, chili-paprika pehely, kömény. 

Elkészítése: A lecsöpögtetett babot friss, sótlan vízben, egy nagy serpenyőben, lefedve főzzük, és sózzuk meg, amikor a bab megpuhult. Nem kevés idő, 2–2 1/2 órányi enyhe párolást jelent ez. Amikor a bab megpuhult, hagyjuk, hogy a folyadék csökkenjen. Szokás, hogy egy-két merőkanállal kiveszünk egy kis babot, és a főzőfolyadék egy részével megtörjük, majd ezt keverjük vissza a babba. Ez a szósz sűrítésére szolgál.

Tálaljuk a babot levestálakba, apróra vágott petrezselyemmel megszórva, arab kenyér kíséretében. Tálalásnál kínáljunk mellé extra-szűz olívaolajat, negyedelt citromot, sót, borsot, egy kis csészealj zúzott fokhagymát, chili-pelyhet és őrölt köményt. A babot a villával finoman összezúzva eszik, mert úgy felszívja az öntetet.

A babot a következőkkel lehet feldíszíteni:


  • Negyedelt kemény tojás

  • Apróra vágott uborka-paradicsom salátával, vékonyra szeletelt hagymával vagy mogyoróhagymával hintsük meg a bab tetejét. De azt is lehet, hogy a bab köré halmozzuk ezeket

  • Tálina tejszínes mártással (65. oldal) vagy salátával (67. oldal) tálaljuk, savanyúsággal és szeletelt hagymával, ecetbe áztatva 30 perci

  • Szokták tejszínes, vagy fokhagymás paradicsomszósszal is gazdagítani

  • Szíriában és Libanonban joghurttal, feta sajttal, olajbogyóval és apró uborkával fogyasztják.


 

forrás: https://eletforma.hu/receptek/az-egyiptomi-reggeli-ful-medames


330 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page