top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

Ókori sziklasírokra bukkantak Egyiptomban

Sziklasírokat tártak fel a felső-egyiptomi Szóhág kormányzóságnál fekvő nekropoliszban – írja az MTI az al-Ahramra hivatkozva. Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára szerint a különböző építészeti stílusokat képviselő sírok több szinten helyezkednek el a hegyoldalban.

A kamrák egy vagy több aknasírt rejtenek, vannak köztük olyanok, amelyekben ereszkedő folyósok vezetnek az aknákhoz. A nyughelyek az Óbirodalom vége és a Ptolemaida-dinasztia alkonya közötti időszakból származnak. Az egyik óbirodalmi sírhoz egy álajtó is tartozik, amelyen hieroglifákkal írt szövegtöredékek, illetve a nyughely tulajdonosát áldozatbemutatás közben ábrázoló jelenetek láthatóak.

A lelőhelyen számos agyagedényt is találtak, amelyek egy részét a hétköznapokban, egy részét temetésekkor használták. Emellett kis méretű alabástrom edényeket, egy fémtükör maradványait, emberi és állati csontokat, illetve amforatöredékeket is feltártak.


Több mint 300 sírt dokumentáltak a térségben.


A sírok a felső-egyiptomi kilencedik nomosz uralkodóinak és tisztviselőinek földi maradványait rejtik. Az ókori Egyiptom egyik legfontosabb adminisztrációs központjának tartott kilencedik nomosz központja Akhmím volt, ez a régió szolgált Min isten legfőbb kultuszhelyeként.

A régészek arra számítanak, hogy a projekt befejezésééig további sírokat fognak feltárni a területen.


 

Forrás: https://24.hu/tudomany/2021/05/13/okori-egyiptom-sirok-szohag/

57 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page