top of page
  • glosergyorgyi

13 csodálatos hely Egyiptomban amiről lehet, hogy sohasem hallottál

Manapság azt gondoljuk, ismerjük Egyiptomot mint a tenyerünket.

Hááát....lehet, hogy mégsem?


Fotó: mbc.net


Biztosak vagyunk abban, hogy tudjuk mit kínál nekünk Egyiptom: Sínai félsziget tengerparti szállodái, Aswan Núbiai házai, Wadi el Hitan Fayoumban.....és a lista folytatódik.

Mindent tudunk, mindent ismerünk, igaz??

Hát, lehet mégsem....


1. Wadi el Wishwashi


Elhelyezkedés:  15 km-el délre Nuweibatól, Dél Sinai


Mélyen elrejtve a Dél Sinai félsziget hegyei közt egy váratlan meglepetés vár. Wadi el Wishwashi kis zöld tavát a többszáz év esőzései hozták létre amit a völgy összegyűjtött .

Mostanáig ez a kis oázis a beduinok féltve őrzött titka volt de most már lehetőség van rá, hogy beugorj a vízbe ha találsz magadnak egy beduin idegenvezetőt akik terepjáróval elvisznek a völgybe ahol egy másfél órás túra vár rád a napsütötte hegyek közt.

Ez nem való mindenkinek, de ez biztosítja a kivételes vonzerejét is: az érintetlen természet szépsége hangos és szemetelő tömeg nélkül..


Fotó: Yallabook


2. Al Max halászfalu


Elhelyezkedés: Alexandria



Ez a halászfalu, amit néha Egyiptom Velencéjének is hívnak, Alexandriában a Mahmoudeya csatornak két partján terül el, érdekessége a több száz csónak ami nap mint nap ellepi a vízet.

A Mahmoudeya csatornát 1820-ban, Mohamed Ali idejében építették, hogy elvigyék a Nílus friss vízét Alexandriába és átjárót biztosítsanak a szállító hajóknak Felső Egyiptomból és Kairóból a mediterránium irányába. Ezzel az átjáróval Alexandria kikötőjéhez lehetővé tették a hajóknak, hogy elkerüljék Rosetta (رشيد) és a delta vidék szeszélyes, kiszámíthatatlan áramlatait.

A szállító hajók ideje rég lejárt, már csak a halászok csónakjai lepik el a csatornát. A falu régen szebb napokat is látott, a közeli gyárak és a kormányzóság laissez-faire hozzáállása megtette a magáét.


Fotó: Wikimedia


3. Dendera


Elhelyezkedés: Qena


Fotó: Flickr


A denderai templomkomplexum Qena külvárosában áll, 60 km-re északra Luxortól, könnyen megközelíthető helyen. Mivel egyike a legjobb állapotban megmaradt egyiptomi műemlékeknek, bátran felveheti a versenyt Luxor és Aswan környékének híres templomaival is. Ez az alulértékelt templomeggyüttes habár fáraóknak épült, de volt szentélye és temploma rómaiaknak illetve korai egyiptomi keresztényeknek is.


Fotó: Pinterest



4. Nayzak


Elhelyezkedés: Marsa Alam



Fotó: Pinterest



14 kilóméterre Marsa Alamtól belebotlassz egy bizarr kinézetű medencébe a Vörös-tenger partján. Ez Nayzak, ami mit az arab neve is sugall, egy kráter szerű képződmény, amit a legnépszerűbb teóriák szerint egy meteor hozott létre. Ez a kráter egy természetes sziklába vájt medencévé nőtt amiben úszkálhatsz miközben a tengert látod.


Fotó: Gigi Ibrahim/Flickr


5. Barlangtemplom (Szent Simon kolostor)


Elhelyezkedés: Moqattam, Cairo



A Szent Simon Kolostort 1975-ben vájták a Moqattam hegybe közel a Zabbaleenhez (Szemét-város - حي الزبالين) miután azt 1970-ben kitelepítették a Giza fennsíkról.

A kolostor nem csak egy templom lett amit a hegybe vájtak, hanem a legnagyobbb területű templom az egész országban a 20 000 ülőhelyével. Néhányan azt állítják, hogy Közép-Kelet legnagyobbja.





6. Gilf El Kebir


Elhelyezkedés: Szahara sivatag, Egyiptom délnyugati sarka



A Gilf el Kebir egy 7 700 négyzetkilóméteres homokkő fennsík (összehasonlításként: Puerto Rico méretű) ami keresztűlnyúlik Egyiptom legdélibb területein Líbia irányába. a vad sivatag szépségéről , az őskori sziklafaragványokról valamint a kőkorszaki életet ábrázoló sziklafestményeiről ismert ez a környék ( több filmforgatásnak, köztük az Angol beteg című filmnek is színhelye volt)


Fotó: Cave of the Beasts. Pinterest



7. Serapium erdő


Elhelyezkedés: Ismailia külterületei



A szemed néhány fára vágyik? Ne keress tovább, íme egy ember alkotta erdő a sivatagban .

Ahol hajdan terméketlen homok volt most 500 hold erdő terül el amit Ismailia tápanyagban gazdag hulladék vize táplál és öntöz. Az állandó napsütés és a város szennyvíze miatt az erdő négyszer gyorsabban nő mint egy átlagos németországi erdő.


8. Desert Breath


Elhelyezkedés: Sivatag Hurghadához közel





Desert Breath egy nagyszabású, 25 hektáros földművészeti installáció amit egy görög női művészcsoport hozott létre 1997-ben Hurghada közelében.

A művészek szerint az instaláció:

" a legnagyobb afrikai sivatag hátterében húzódó végtelen felfedezése ".

A sivatag lassan visszanyeri az alkotáshoz használt területet, de két évtized elteltével még mindíg látható.



Fotó: Karoleen


9. Sannur Barlang


Elhelyezkedés: 10 km Beni Sueiftől



Credit: Geology Page



Alabástrom bányászás közben fedezték fel az 1980-as években. A barlangot a kormány védetté nyilvánította kölönleges sziklaképződményei miatt. A barlangot és annak cseppkö illetve sztalagmit képződményeit a Galala mészkőfennsíkon átszivárgó víz hozzta létre körülbelül 60 millió évvel ezelőtt.



Fotó: Geology Page



10. Gebel Elba ( Elba Hegy)


Elhelyezkedés: Halayeb háromszög, 250 km-re délre Marsa Alamtól




A Gebel Elba egy csodálatos nemzeti part Egyiptom szudán felőli, délkeleti határán. A terület jelenleg Egyiptom fenhatósága alá tartozik, de ez egy vitapont a két ország között. A park nagyjából Belgium méretű, hegyekkel és erdőkkel, a Vörös-tenger 22 szigetével és korallzátonyaival és mangrove - partvidékkel. Az ország más részeihez képest itt sok az eső. Néhány szokatlan állat is él itt: cibethiéna, a zorilla (csíkos görény ami a szkunkra hasonlít), egyiptomi leopárd, fokföldi szirtiborz ( nyúl szerű de rövid fülű állat) és még jónéhány érdekesség.....




11. Blue Desert - kék sivatag


Elhelyezkedés: Sinai félsziget, Dahabhoz közel




A Blue Desert - Kék Sivatag szemben a Fehér vagy Fekete sivataggal nem természeti képződmény, hanem ember alkotta. 1980-ban Lean Verame engedély kapott Sadattól (és rengeteg kék festéket az ENSZtől) és sziklák egész sorát élénk kékre festette. Az akció a béke szinbolizálására szolgált és az Egyiptom-Izrael békekötés ihlette.




Fotó: TripFreakz



12. Abu Dabbab Öböl


Elhelyezkedés: 30 km-re Marsa Alamtól északra



Fotó: Pinterest


Ez az öböl egy nagyon különleges dologban különbözik Marsa Alam többi részétől : két egyiptomi dugong , Denis és Dougal félig meddig állandó lakhelye ( valószínűleg összesen csak 7 dugong él egyiptomi vizekben) Bármikor ha bemész a vízbe úszni vagy sznorkellezni 50 -50 % az esélyed, hogy találkozz velük viszont teljesen biztos, hogy találkozol néhány óriásteknőssel..

Fotó: Duikvaker


13. Heracleion (Elsüllyedt Város az Abu Qir öbölben)


Elhelyezkedés: Alexandria



Fotó:The Guardian


A 21. század egyik legnagyobb felfedezése volt, mikor 2001.-ben felfedezték Alexandriában templomokkal, szobrokkal, aranyérmékkel és a város egyébb tökéletes állapotban lévő maradványaival.. Heracleion egy nyüzsgő egyiptomi város volt mielőtt a tenger körülbelül 1500 évvel ezelőtt elnyelte.




Fotó: Franck Goddio



995 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page