top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

20 érv, miért érdemes 2020-ban (is) ellátogatnod Egyiptomba

Frissítve: 2020. jan. 27.



A közelmúltban a Lonely Planet közzé tette a TOP 10 város listáját, amelyet 2020-ban mindenképp meg kell látogatni ... és tudod, mi került a harmadik helyre? Kairo, Egyiptomban!

Igen, Kairo legyőzött más kedvenceket, például New York Cityt, Párizst és Dubait, hogy elfoglalja a harmadik helyet. És bár Kairó határozottan méltó az elismerésre, Egyiptom egésze is érdemel egy kis reflektorfényt - tehát 20 okot osztunk meg, hogy miért kellene Egyiptomnak szerepelni a 2020-as utazási kívánságlistád élén.


1., Az egyik legolcsóbb célpont ahová utazhatsz



Egyiptom olcsó. Tényleg olcsó. Mint ahogy a The Thelegraph " 10 legolcsóbb város a taxi árak alapján" listáját is Kairó vezeti Bangkokot is megelőzve.

Esetleg az étkezés jobban érdekel? Nézzük a 2019-es Big Mac indexet ahol szintén Egyiptom az egyik a legolcsóbb országok listáján. És ezt a két statisztikát nyugodtan vonatkoztathatjuk az egész országra, minden területen.


2., Egész évben napsütötte strandok


Két tenger, a Földközi-tenger és a Vörös-tenger mossa partjait Egyiptomnak Ezért érthető, vannak olyan strandjai, amelyek könnyen versenyezhetnek a világ legjobbjaival. Még a téli hónapokban sincs túl hideg napozni Vörös-tenger fehér homokos tengerpartján.


3., Világhírű múzeumok


Légifelvétel a Nagy Egyiptomi Múzeum építéséről

A Nagy Egyiptomi Múzeum (más néven Giza Múzeum) 2020-ban nyitja meg kapuit a látogatók előtt és ekkor a világ legnagyobb régészeti múzeuma lesz. Ugyancsak otthont ad a teljes Tutanhamon-gyűjteménynek, amelyben bizonyos darabok először jelennek majd meg a nyilvánosság előtt.  


És ha ez nem lenne elég, akkor meglátogathatja más világhírű múzeumainkat is, például a Kairói Múzeumot Midan Tahrirben - a múzeum gyűjteménye meghaladja a több mint 120 000 darabot, a történelem előtti korszaktól a Római-Görög korszakig.

Luxorban található a Karnak-templom is, amelyet a világ legnagyobb szabadtéri múzeumának tekintnek.


4., Természetes kezelések és " klimatikus fizioterápia"


A titokra már fény derült: Egyiptom a világ egyik legjobb úti célja a terápiás turizmus területén - azok, akik különféle betegségek természetes kezelésére, vagy fizikai és szellemi megtisztulásra törekednek.

Egyiptomban több mint 1300 természetes forrásnak ad otthont, ezekben található agyag és ásványi anyagok segítenek a csont-, bőr- és emésztőrendszeri betegségek kezelésében.


A 365 napos napsütés és a száraz éghajlat olyan helyeken, mint Aswan, segíti a légúti és reumás betegségeket. A tenger és a kezelések, mint például a „homokfürdők” bizonyítottan segítenek a bőrbetegségek, például a psoriasis kezelésében.


A legkedveltebb fizioterápiás célpontok Egyiptomban: Safaga, Aswan, Siwa, Fayoum és Sinai

5., Az ókori világ hét csodája közül az egyetlen ami ma is áll


Gizai nagy piramis (Khufu vagy Cheops néven ismert) szó szerint a világ utolsó ősi csodája. Körülbelül 4500 éves.

Őrület, hogy ilyen közel állhatsz hozzá...de valóban megteheted!

A környező piramisok és a Szfinx nem kevésbé lenyűgöző, és valóban jogosan van helyük minden ember bakancs listáján.


6., Nílusi hajóút Luxor és Aswan között



Mikor vettél részt utoljára hajóúton? Vagy méginkább: olyan hajós körutazáson ahol minden kikötőben több ezer éves emlékműveket, templomokat és sírokat látogattatok meg?

Ez az ötcsillagos luxushajózás elérhető és fantasztikus lehetőség minden korosztály és akár kisgyermekes család számára.

Vitorlázhatsz is a Níluson az ókori Felső-Egyiptomban, és látnivalókat csodálhatsz meg mint például a Luxori templom (a világ legnagyobb szabadtéri múzeuma), a Karnak-templom és a Philae-templom (az utolsó hely, ahol az ókori egyiptomi vallás gyakorolták).


7., Kempingezés a Szaharában


Photo credit: Dany Eid Photography


Az egyiptomi nyugati sivatag tiszta, érintetlen vadon, ahol táborozhatsz, Jeep-szafarikon vehetsz részt, homokozhatsz, elmerülhetsz a természetes melegvízű forrásokban, éjjel pedig láthatod szabad szemmel a Tejútat és a végtelen mennyiségű csillagot. A fehér kréta képződmények, mint például az Fehér sivatag területén, Egyiptomi Szahara legmenőbb természeti csodái (és nagyon „fotogének”).


8., Elvonulni a világtól egy egyiptomi " ecolodge"-ban

Adrere Amellal Ecolodge in Siwa Oasis.


Ha a nyugalom és belső béke elérése a cél, egy egyiptomi eco lodge az amire szükséged van.

Akár egy sivatagi oázisban, akár a Vörös-tenger mellett vagy a Nagy-homok tenger szélén választja ki a megfelelőt garantáltan kikapcsolódik a zajos és stresszes világból; sok eco lodge-ban még áram sincs. Kiváló azok számára, akik szeretnének elvonulni, frissen enni, visszatérni a természethez, és a lehető legkisebb szén-dioxid-lábnyomot hagyni.

9., Búvárkodás a világ legjobb merülő helyeinek egyikén



A ScubaDiving.com webhelyen található Reader Choice Awards 2019 díja szerint az Egyiptomi Vörös-tengert a világ legjobbjai között szavazták meg: roncsbúvárkodás, barlang-, barlang- és barlangbúvárkodás, parti búvárkodás, advanced minősítésű búvárkodás és a legjobb értékű búvárkodás kategoriában.

Figyelemre méltó egyiptomi merülési helyek: Shark Reef (legjobb merülési helyek), Daedalus Reef (legjobb fal merülések), Little Brother (legjobb fal merülések), Thistlegorm (legjobb roncs helyek, legjobb éjszakai merülések és legjobb hajós merülések helyszínei), Dunraven (legjobb roncs helyek) és a Blue Hole (a legszokatlanabb merülési helyek).,


10., Három nagy vallás szempontjából is jelentős hely:


A Szent Katalin-kolostor a Sinai Hegyen, a Sínai-félszigeten



Amikor az emberek Egyiptomra gondolnak általában az ókori egyiptomi vallás az, amely elsőre eszükbe jut. Ennek ellenére Egyiptom vallási jelentőséggel bír a három nagy vallás - az iszlám, a kereszténység és a judaizmus - szempontjából is.

A Sinai félszigeten felmászhat a Sínai-hegy csúcsára, ahol feltételezik, hogy Mózes meglátta az égő csipkebokrot és megkapta a 10 parancsot.

Ezenkívül nyomon követheti a Szent Család (Jézus, Szűz Mária és József) útját a Sínai-félszigetről Egyiptom szárazföldjére és vissza.

Ha érdeklődsz a történelmi vallási helyek iránt, évszázados iszlám mecsetek, kopt templomok és a Ben Ezra zsinagóga várnak Kairóban.


11., Ősi bálnafosszíliát a sivatagban valakinek??



Az egyiptomi Fayoumban található Wadi el Hitan (Bálna-völgy) valami nagyon furcsa és nagyon menő dolognak ad otthont: bálnakövületnek, de ezek nem átlagos bálnák ! Ezeknek a bálnáknak volt hátsó lába.

Az UNESCO szerint (Wadi el Hitan az UNESCO hivatalos örökség része): „Ezek a kövületek az evolúció egyik legfontosabb történetét jelentik: átmenet a a bálna óceán lakó emlősként való megjelenése és az előző, szárazföldi állatként történő élete között. Ez a legfontosabb hely a világon az evolúció ezen szakaszának demonstrálására. ”


12., Orvosi és fogorvosi turizmus


Ha szükséged van vizsgálatokra, fogorvosra vagy orvosi konzultációra, és nem szeretnél több ezer dollárt költeni vagy heteken át várakozni egy találkozóra a saját hazádban, akkor Egyiptom remek alternatíva.

Az egyiptomi egészségügyi ágazatban kiváló orvosok vannak, és a túlnyomó többség angolul beszél, így nem kell aggódni a nyelvi akadály miatt.

Időpontot egyztethetsz és pár nap múlva már fogorvosnál vagy szakorvosnál vagy. A konzultáció 200-600 EGP (11 - 33 USD) közötti összeg, és az utánkövetés ingyenes. A vérvizsgálat és az egyéb szkennelés hasonlóan megfizethető áron van.


13., Kitesurfing


A Kitesurfing a világon a leggyorsabban fejlődő vízisport.

Nem sokan tudják, hogy Egyiptom kincsestár mind kezdő, mind haladó siklóernyős-szörfösök számára.

A Kitesurfing Holidays szerint Egyiptom 3 különböző helyezéssel rendelkezik a világ 10 legjobb Kitesurfing helye rangsorban. Ideális hely, hogy bárki megtanulja a kitesurfot (Soma-öböl, Hamata és El Gouna). Helyi tippünk az, hogy hozzáadjuk ehhez a listához Ras Sedr-t és Dahab-ot a Vörös-tengeren.


14., 10 000 éves sziklarajzok


Ha úgy gondoltad, hogy a fáraó sírok annyira ősiek, mint Egyiptom története akkor ezt gondold át újra.

A távoli délnyugati egyiptomi Szahara sivatagban fekvő Gilf Kebir-fennsík barlangjaiban neolit ​​sziklafestmények (piktográfok) és sziklafaragványok (petroglyfok) találhatók, amelyek a mintegy 10 000 évvel ezelőtt ott lakó emberek napi életét ábrázolták. A leghíresebb ezek közül az Úszók barlangja és a Szörnyeteg barlang.

15., Hajózás


Hajókirándulás Hurghadánál

Már beszéltünk az ötcsillagos Nílusi hajóútról, de mi lenne a többi, amit Egyiptom nyújthat a hajókázással kapcsolatban? Legyen ez valami könnyű és gyors? Például egy órás vitorlás a híres Nílus feluccákban (Kairóban, Luxorban és Aswanban népszerű vitorlások)

Legyen egy halászhajó a Vörös-tengeren, vagy üvegfenékű csónak ? Ez utóbbi fantasztikus családi alternatívája a snorkelingnek. Vagy lehet akár motorcsónak, amelyeket elfogadható áron bérelhetsz Hurghadán és Sharm el Sheikhen. Egyiptom élvezete a vízből végtelen.



16., Őrültem szép emlékművek, templomok, sírok és műtárgyak ami az ókori egyiptomi civilizáció után ránk maradt


Hatshepsut templom, Luxor

Ez, akárcsak a piramisok, hihetetlen.

Az a tény, hogy szó szerint bejárhatod a több ezer éves templomokat, lemehetsz a sírokba és láthatod az eredeti művészetet és hieroglifákat az eredeti helyükön valóban elképesztő.

Azok a helyek, mint például a Luxori-templom, a Karnak-templom, Dendera, a Királyok-völgye, a Királynők -völgye, Abu Simbel, a Hatshepsut-templom, a Philae-templom és még sok más látnivaló sokkal érdekesebbek mint bármi, amit esetleg olvastál róluk



17., Változatos vakációs lehetőségek egyetlen országon belül

Tengerparti vakációt szeretnél? Az ókori történelembe szeretnél elmélyedni? Különleges vagy egyszerű búvárkalandra vágysz? A mentális, fizikai és érzelmi visszavonulást keresed? A nyüzsgést és a városi légkört vagy a természetközösséget keresed? Egyiptom mindössze néhány nap alatt ez mind elérhető.

Egyiptom nem csak homok és piramis - bár ez is nagyon jó - ezt sok látogató nem veszi észre, és így elmulsztja a világ legjobb strandjait vagy egy elmélyült, csodálatos visszavonulást.


18., És a látvány........


Most ezt csak ideteszem............



19., Egyiptomi ételek


Az egyiptomi konyha valószínűleg nem túl széles körben elterjedt nemzetközileg, de számunkra egyiptomiak számára ez egy nemzeti kincs. Híres fuul, taameya (egyiptomi falafel) és koshary is olcsó, tápláló és még vegánbarát. És ha húsbarát vagy, akkor a grilleket egyszerűen nem lehet megunni. Végig kell próbálni az ízeket, hogy valóban megérezd Egyiptomot......


20., Egyiptom tökéletes téli uticél, persze tökéletes nyári uticél is. Tulajdonképpen egész évben tökéletes célpont.


Otthon mínusz egymillió fok van és már nem bírod a szürke égboltot látni sem? Egyiptomban télen is süt a nap és kék az ég. Ilyenkor a legjobb kirándulni és meglátogatni a nevezetességeket, de szépen lebarnulsz a tengerparton vagy egy hangulatos kávézó teraszán üldögélve ....




453 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page