top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

A világ legrégebbi keresztény levelét találták meg egy III. századi egyiptomi papíruszon


A legrégebbi ismert keresztény kézirat a római kori Egyiptomból származik



University of Basel


Egyiptom nagyon jelentős szerepet játszott a korai kereszténység történetében.

Egy kutató bejelentette, hogy megtalálta a legkorábbi ismert keresztény levelet, amelyet római kori Egyiptomban írtak a III. században.

A levél tartalma Jézus Krisztus korai követõirõl és világáról szóló érdeklődésre számottartó feltevéseket teli .

A körülbelül 230-as években keltezett, P.Bas 2.43 dokumentum bemutatja a Római Birodalom első keresztényeinek életét egy olyan időszakban, amikor az állami hatóságok aktívan üldözték őket, különösen a városiasodott területeken.

Érdekes módon a P.Bas levél. 2,43 rámutat, hogy a keresztények jobban éltek római kori Egyiptomban.

Ezért ezek közül a keresztények közül sokan inkább az egyiptomi szélső területeken éltek, ahol általában politikai vezetésük volt és képesek voltak a szinkretizáló vallásmódot követni, amely ötvözi a kereszténységet és az őslakos pogány vallást.

Ami a P.Bas. 2.43 dokumentum tényleges tartalmát illeti, körülbelül 230-as években egy Arrianus nevű férfi levelet küldött testvérének, Paulusnak.

A tipikus görög-római üdvözlő formalitások után beszámol a családi ügyekről, rákérdez a legjobb halmártásra mint szép emlékre, majd kifejezi kívánságát, hogy reményei szerint testvére „az Úrban virágzik".



University of Basel


Az üdvözlés ilyen formája megegyezik az Újszövetség kéziratéval, anélkül, hogy egy római-egyiptomi írótól elvárnák a görög-római üdvözlősablont.

Ezenkívül a Paulus neve (a levél szándékolt címzettje) nagyon ritka volt a korszakban. És érdekes módon azt sugallja, hogy a szülők már 200-ban kezdték el nevezni gyermekeiket a híres Pál apostol után.

Ami a P.Bas 2.43 levél történelmi jellegét illeti, a Bázeli Egyetem szakértői által végzett proszográfiai kutatások rámutattak, hogy a dokumentum körülbelül négy-öt évtizeddel régebbi, mint a világ minden tájáról ismert keresztény levelek.


Ráadásul a levél, amely Theadelphia faluból származik Közép-Egyiptomból, utal a szerző és a címzett társadalmi hátterére, valamint arra, hogy mennyire tagjai egy képzett, tartományi elitnek, esetleg földtulajdonosoknak és akár állami tisztviselőknek.


És végül, ami a bázeli papiruszgyűjteményt illeti: az összeállítás mintegy 65 különféle eredetű dokumentummal büszkélkedhet, kezdve a római Ptolemaiostól a Kelet-rómaiig (bizánci).

Legtöbbjük dokumenum jellegű és a korszak társadalmi, kulturális és vallási összefüggéseit tárja fel a két évezreddel ezelőtt élt emberek mindennapi életének bemutatásán keresztül.


FORRÁS: ARCHEOLOGY WORLD


162 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page