top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

Az egyiptomi vezetéstől kapott hátszelet Kaisz Szaíd tunéziai elnök

Az egyiptomi vezetéstől kapott vasárnap "hátszelet" a parlament működését felfüggesztő és a kormányfőt leváltó Kaisz Szaíd tunéziai elnök.


A kairói külügyminisztérium közlése szerint Egyiptom hivatalosan is kiáll Szaíd mellett és meg van arról győződve, hogy a "bölcs államfő a lehető leghamarabb megbirkózik a jelenlegi helyzettel". A tárca a részletek kifejtése nélkül hozzátette: el kell kerülni mindennemű erőszakot az állami intézmények ellen az ország stabilitásának megőrzése érdekében.

EGYIPTOM MELLETT A TÉRSÉG KÉT MÁSIK BEFOLYÁSOS ORSZÁGA, SZAÚD-ARÁBIA ÉS AZ EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEK AZ ISZLAMISTÁKRA MÉRT FONTOS CSAPÁSKÉNT ÉRTÉKELTE A TUNÉZIAI ELNÖK INTÉZKEDÉSEIT.

Ezzel szemben az Egyesült Államok tervezetet követelt, amelynek alapján "Tunézia gyorsan visszatérhet a demokrácia ösvényére".

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szombaton telefonon egyeztetett Raisz Szaíd elnökkel, s a Fehér Ház közlése szerint a mintegy egyórás beszélgetés során Washington új kormány gyors megalakítását sürgette. A DPA NÉMET HÍRÜGYNÖKÉG VASÁRNAPI KÖZLÉSE SZERINT ŐRIZETBE VETTÉK A SZAÍD EGYIK BÍRÁLÓJAKÉNT ISMERT JASSZIN AL-AJÁRI KÉPVISELŐT A TUNISZI OTTHONÁBAN. ÉRTESÜLÉSEI SZERINT KÉT HÓNAPRA KERÜL RÁCSOK MÖGÉ EGY KATONAI BÍRÓSÁG 2018-AS ÍTÉLETE NYOMÁN.

A TAP tunéziai hírügynökség úgy tudja, a politikust a hadsereget aláásó cselekedetek miatt marasztalták el. Ajári ügyvédei ugyanakkor azt állították, hogy semmit sem tudtak erről a korábbi perről. Egy sajtójelentés szerint elrendelték Bashír al-Akrámi magas rangú bíró házi őrizetét, aki állítólag kapcsolatban áll az iszlamista politikai erőkkel. Az utasítást Ridha Garszallúi csütörtökön kinevezett belügyminiszter adta ki.


 

Forrás: https://www.origo.hu/nagyvilag/20210801-az-egyiptomi-vezetestol-kapott-hatszelet-kaisz-szaid-tuneziai-elnok.html


30 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page