top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

Basbousa

Frissítve: 2019. máj. 30.

Lehet, hogy első ránézésre a polenta jut eszünkbe erről a desszertről, pedig alapjaiban véve teljesen különböző, ugyanis ez egy egyiptomi búzadarasüti, amit egy fahéjas cukorszirup koronáz meg. 

A Basbousa nem csak a Közel-Keleten népszerű, de Európa egyes részein is. Ebből következik, hogy nagyon sokféle receptje létezik, van, amelyikben tojással, van, amelyikben joghurttal készül. Néhányan mézes, míg mások cukros sziruppal öntik nyakon. A szirupot lehet ízesíteni fahéjjal és szegfűszeggel, de citrusfélékkel is, reszelt narancs- vagy citromhéjjal.

Kókuszos változat

Ebben a változatban a búzadara mellé kókuszreszelék kerül, úgyhogy egy elképesztő állagú süteményt kapunk végeredményül, ráadásul a tésztába rakott joghurt is tovább lágyítja. A szirup cukorral és fahéjjal készül, illetve egy leheletnyi citromlé bolondítja meg.

Hivatalosan mandulaszeletek kerülnek a tetejére, de bármilyen magvakkal díszíthetjük, annyit és úgy teszünk rá, amennyit és ahogyan csak szeretnénk.


HOZZÁVALÓK A tésztához: 2 db citrom leve + egynek a reszelt héja 3 db tojás 3 pohár (2,5 dl-es poharat használunk) búzadara 3 pohár kókuszreszelék 3 pohár kristálycukor 3 pohár joghurt Az öntethez: 1 pohár víz 1 pohár cukor 1 citrom leve 1 pohár kókuszreszelék

ELKÉSZÍTÉS

Elkészítés: A tésztához valókat összekeverjük, és legalább 3 órát hűtőben pihentetjük. Elkészíthetjük előző este is, és pihenhet egész éjszaka. Sütés előtt még egyszer átkeverjük a masszát, majd kikent, lisztezett tepsibe simítjuk, és közepes hőmérsékleten kb. 30 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Amíg a tészta sül, elkészítjük az öntetet: 1 pohár cukorból és 1 pohár vízből szirupot főzünk, amit 1 citrom levével ízesítünk. A forró szirupot a megsült, de még forró tészta tetejére locsoljuk. Kókuszreszelékkel megszórjuk, és a tepsiben hagyjuk kihűlni.

 
77 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page