top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

Egyiptom megakadályozta a műtárgycsempészetet Nuweiba kikötőjében

A Nuweiba kikötő régészeti egysége szombaton sikeresen megakadályozta egy 15 centiméter magas, Aphrodité görög istenséget ábrázoló bronzszobor, valamint egy 1752 érméből és súlyokból álló gyűjtemény kicsempészését.


A tilalmat szombaton hajtották végre a Dél-Sínai kormányzóságban található kikötő vámhivatalával és rendőrségével együttműködve.


Mostafa Waziri, a Régiségek Legfelsőbb Tanácsának (SCA) főtitkára kifejtette, hogy a lefoglalt leletek vizsgálatával megbízott régészeti bizottság bizonyította azok eredetiségét.


Rámutatott, hogy a tárgyakat egy gyümölcsöket szállító teherautóban találták meg, és a kikötőn keresztül akarták elhagyni az országot.


Az érmék a ptolemaioszi, római, bizánci és iszlám korból származnak. Bronzból és ezüstből készültek, és római császárok és királynők szövegei és arcképei díszítik őket, míg az iszlám érmék aranyból készültek, és a Szent Korán verseivel vannak díszítve. A lefoglalt tárgyak között volt egy 20 darabból álló érmemérleg-gyűjtemény is.


Waziri elmondta, hogy a 117/1983-as régiségvédelmi törvénnyel összhangban a vizsgálatok befejezéséig valamennyi tárgyat lefoglalták.




 

forrás: https://english.ahram.org.eg/News/478311.aspx

25 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page