top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

Egyiptomi klasszikusok

Szöveg és fotók:  Szeszler Szilvia

A történelem és az utazás szerelmeseinek Egyiptom örök szerelem. Oda utazni mindig nagy élmény, hiszen néhány órán belül egy másik kontinensen, egy egészen más világban találjuk magunkat. A főváros, Kairó mindössze 3 órányira van tőlünk, kényelmesen, repülőn utazva, ami anno több hónapos utazást, egy élet egyik nagy vállalkozását és örök élményt jelentett. Nos, ez manapság is életre szóló élmény, ha maga az odautazás leegyszerűsödött is. Nemrégiben tettünk egy rövid körutat, hogy megnézzük, mi újság Egyiptom „klasszikusainak” a háza táján; szétnéztünk Kairóban, Gizán, Sakkarában és természetesen a vízi-sportok és a klasszikus tengerparti örömök Mekkájában, Hurghadán is.


Noha év vége felé járunk, Kairóban az időjárás számunkra kifejezetten kellemes. Az itthoni fogvacogtató, esős-havas hidegből indulva, egész nap el lehet lenni egy blúzban, pólóban farmernadrággal. Számunkra megmosolyogtató, hogy a helyiek kabátot viselnek, jelezvén, számukra ez kifejezetten hűvös időnek számít.

Első ott töltött napunkat Egyiptom szimbólumainak, a gizai piramisoknak meglátogatásával kezdjük, amelyek az ősi világ 7 csodái közé tartoznak. Itt Gizában mintegy 140 különböző nagyságú piramist találtak és őriztek meg az utókornak, az egyikbe be is látogatunk, a belépő ára 80 LE (egyiptomi font). Rendkívül sokan vannak a piramisok környékén, tele van turistákkal, így aztán a kapcsolódó iparágak is jól járnak: tevegelés, szuvenír vásárlás, fotózkodás megy nagyüzemben, mindenki jól jár. A legkülönfélébb trükkökkel vesznek rá minket a tevegelésre, ajándék vásárlásra a helyiek - de hát ez jól is van így. A piramisok szomszédságában épül az új Egyiptomi Múzeum monumentális épülete, ahová a mostani – számunkra megszokott és oly kedves – múzeum épületből át fogják szállítani a legértékesebb szobrokat hamarosan, amikor készen lesz. A régiben marad még éppen elég, a most raktárakban őrzött műkincsek egész sora kerül ki majd így végre a nyilvánosság elé. Az Egyiptomi Múzeumba a belépőjegy 75 LE, és érdemes a programot egész naposra tervezni, ha mindent látni szeretnénk. Ma már lehet fotózni a múzeumban szinte majdnem mindenhol, nem úgy, mint régen, amikor le kellett adni a kamerákat.

A város klasszikus, kihagyhatatlan nevezetességei közé tartozik a Mohamed Ali mecset is, amely rendkívül impozánsan magasodik a citadella tetején. A kicsit messzebb, kb. 30 kilométernyire fekvő Szakkarában is nagy élet van, turisták százai fedezik fel a halottkultusznak szentelt és évezredeken át ennek szellemében működő városkomplexum, a nekropolisz piramisait és az azokhoz kapcsolódó egyéb építményeket, amelyek az ókor mesés festményeivel díszítettek. A helyszín fő építménye, a lépcsős formájú Dzsószer piramis - Egyiptom első piramisa a mai napig kutatások helyszíne, hajmeresztő, ahogy a felső szintek egyikén két, a kutatásban részt vevő férfi kiáll egy beszélgetésre a szint peremén. Az idő változik - ahogy az utazók preferenciái is. Hogyan lehet megoldani a dilemmát a déli napsütés utáni vágy és az időhiány között? A legközelebbi és a legmegfizethetőbb hely még mindig Egyiptom. A kairói klasszikus építészeti remekek után Egyiptom másik hívogató értéke a Vörös tengeri nyaralás. Így a búvárkodás, a sznorkellezés klasszikus helyszíne felé vesszük az irányt, a fővárosból Hurghadára vezet az utunk. Az országon belüli repülőjáratok kényelmesek és olcsók. Hurghadára egy órán belül le is érünk, az amúgy 8 órányi buszos út helyett – ami viszont szép és kalandos, hiszen közben a sivatagot, illetve Suez-től a tengert is láthatjuk a buszból. Kinek-kinek ízlése és ideje szerint érdemes választani.

A tenger és a sport együttes elérhetősége mindenképpen Egyiptom egyik legnagyobb vonzereje. A világ leghíresebb és legnépszerűbb búvár terepeinek egy része kétségkívül a Vörös tenger térségében található. Régi búvár merülőhelyek vannak Hurghadán és környékén, finom homokos partokkal és víz alatti koralltelepekkel.

Hurghadát jól ismerik a magyar utazók. Az egykori halászfalu, ma már mintegy 20 kilométer hosszan tengerparton elterülő nyaralóvárosként köszönt ismerősként. A város egyre terjeszkedik észak és dél felé, a repülőtérről érkezve pedig látjuk, hogy nagyon szép új városnegyedek épültek, ízléses 4-5 emeletes házakkal, üzletekkel. A klasszikus városközpont és főutcája, a Sheraton Road is a megszokott üzletekkel és hotelekkel fogad, ahol nappal, főleg a délelőtti órákban kicsit csendesebb az élet, majd délutántól beindul és este pedig dübörög az éjszakai élet.

Hurghadán a fürdőzésen túl hajókat kölcsönözhetünk tengeri horgászatra. A katamaránok iránt érdeklődőknek oktatásokat tartanak, és katamarán kölcsönözhető is a város kikötőiben. A merülés szerelmesei számára a Giftun sziget és környéke minden bizonnyal a legnépszerűbb helyek egyike, amely korall hegyekkel és erdőkkel, színpompás halrajokkal és néhány hajóronccsal is várja a merülőket. Ahogy máshol is, itt is szinte mindenhol lehetséges a parasailingezés, amikor motorcsónak húz fel minket, hogy aztán ejtőernyő szárnyán élvezzük a repülést és a mesés látványt. Egyszóval: az élet változatlan itt, vár mindenkit Egyiptom!

 
36 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page