top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

Erotikus kötővarázslattal kerestek párt az ókori Egyiptomban

A kutatók egy 1800 éves egyiptomi papiruszra bukkantak, amely izgalmas tartalommal bír. Úgynevezett „erotikus kötési varázslatot" írtak rá, amellyel egy Taromeway nevű nő megpróbálta magához vonzani a Kephalas nevű férfit. A papiruszon Anubis egyiptomi sakálfejű istenét is láthatjuk, aki épp nyilat lő a meztelen férfi testébe.


A papirusz egyes részei hiányoznak, de némely ábrázolás jól kivehető rajtaFORRÁS: UNIVERSITY OF MICHIGAN

Az „őrült vágyat" akarta felkelteni


A papirusz szövegét ókori egyiptomi írással írták, amelyen Taromeway Anubisz istenséget kérte arra, hogy keresse meg Kephalast, és adjon neki „délelőtt, este és bármikor édes szorongást" mindaddig, amíg a „férfi fel nem keresi őt".

A papiruszon hangsúlyos a férfi nemi szervének ábrázolása, amely úgy tűnik, mintha üldözné a nőt– mondta Robert Ritner, a Chicagói Egyetem egyiptológia professzora a LiveScience tudományos online portálnak. – A varázslat csillagászati utalásokat is tartalmaz és felszólítja Kephalast, hogy kövesse a Nagy Medve csillagképet és vándorlásra kényszeríti addig, míg őrülten nem vágyakozik Taromeway után.

A kutatók azt azonban nem tudták az ókori szövegből és ábrázolásokból megfejteni, hogy Taromeway vajon miért szerette volna annyira megszerezni Kephalas szerelmét; ahogy azt sem, hogy végül beteljesedett-e a szerelmük vagy sem.

Egy pap írhatta a varázslatot

A tudósok a Göttinger Miszellen tudományos folyóiratban publikált cikkükben arra is rámutatnak, hogy léteztek más, úgynevezett „erotikus kötővarázslatok" is az ókori Egyiptomban, bár ezeket nem a nők, hanem inkább a férfiak használták előszeretettel.

Taromeway valószínűleg fizetett egy „szakértőnek", például egy papnak azért, hogy megírja a varázslatot– mutatott rá Ritner. – Lehetségesnek tartjuk, hogy Taromeway és Kephalas különböző etnikai csoportokból származtak, és ezért volt szükségük „külső segítségre" a szerelmük érdekében. 

Az egyiptomi Fajjúm körzetéből – Kairótól körülbelül 100 kilométerre délnyugatra – származó papiruszt a megírása után eltemették, hogy a varázslatban megigézett "szellem" így segítsen valóra váltani a nő vágyait.

 
85 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page