top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

Extrém, özönvízszerű esőzés a sivatagban

Egyiptom többek között az állandó napsütésről, és a csak nagyon ritkán – többnyire a téli hónapokban – hulló csapadékról nevezetes. Az észak-afrikai ország területének mindössze 5,5 %-a lakható a Nílus menti sávban illetve a deltában, mivel Egyiptom területének legnagyobb részét kietlen és forró sivatag alkotja, ahol most emberemlékezet óta nem látott mennyiségű csapadék hullott, szélvész és homokvihar kíséretében.

Özönvíz a sivatagban, hömpölygő víz Kairó utcáin

Középpontjával Egyiptom felett örvénylik az a hatalmas kiterjedésű ciklon, ami az országban rendkívül szokatlan és csak nagyon ritkán tapasztalható jelenséget, hatalmas, kiadós esőzést okozott a sivatagban.


A Nílus-parti híres turistalátványosságot, az óegyiptomi templomkerületéről híres Karnakot is elérte a homokvihar FORRÁS: AFP/KHALED DESOUKI

A nagy kiterjedésű és az átlagosnál jóval erősebb, nedvességben bővelkedő légörvény csak igen lassan mozog keleti irányba,

így a ciklonban kialakuló csapadékgócok egymást követve hirtelen lezúduló kiadós esőzéseket okoznak a Nílus alsó folyásnál és az ezt övező sivatagi területeken.

Hömpölyög a víz a felhőszakadás nyomán Kairó utcáin, március 12-én FORRÁS: AFP/NURPHOTO/ZIAD AHMED

Az ország fővárosában a 20 millió lakosú Kairóban napi 50-70 mm mennyiségű csapadék hullik. (Az egyiptomi főváros egész éves átlagos csapadékmennyisége mindössze 25 mm.) Ilyen hatalmas mennyiségű víz lezúdulására pedig nincs felkészítve a kairói infrastruktúra, köztük a csatornarendszer.

A meteorológus szakértők szerint ezért igen nagy valószínűséggel villámárak kialakulása várható a fővárosban, illetve az esőzéssel érintett más településeken.

Az óriási légörvény keleti és déli szélein kialakuló erős szelek miatt nagy kiterjedésű homokviharok csaphatnak le

az ország Vörös-tenger menti partszakaszára, és a tenger felett áthaladva elérhetik az Arab-félszigetet.

Erőteljes homokviharok alakulnak ki a ciklon déli és keleti szélén (a kép illusztráció) FORRÁS: AFP/NURPHOTO/MAHMOUD SHAHIN

Az elkövetkező egy-két napban Kairóban és környékén a szokásos éves csapadékátlag akár 300 %-a is lehullhat.

Afrika legszebb és legforróbb sivatagai Egyiptomban találhatók

Egyiptom teljes területe 1001 449 négyzetkilométer, ami összehasonlításként kétszer olyan nagy, mint Spanyolország, valamint négyszer akkora, mint Nagy Britannia területe.

Hihetetlen látvány: víztócsák a csapadékot évek óta nem látott sivatagban, a március 12-én lezúdult heves eső után FORRÁS: AFP/NURPHOTO/MAHMOUD SHAHIN

Az országot kettészelő legnagyobb afrikai folyam, a Nílus völgyétől és deltájától eltekintve, Egyiptom legnagyobb része lakatlan sivatag.

A Nílus völgyétől nyugatra fekvő és az ország területének kétharmadát adó Nyugati, vagy Líbiai-sivatag a Szaharához tartozik, amelynek ez a legkeletebbre fekvő vége.

A Nílus völgyétől nyugatra fekvő és az ország területének kétharmadát adó Nyugati, vagy Líbiai-sivatag a Szaharához tartozik, amelynek ez a legkeletebbre fekvő vége.

A Nyugati-sivatag jellegzetes formációi a szél által épített vándorló homokdűnék, amelyek közül a legnagyobbak akár a 30 méteres magasságot is elérhetik.

A Nílustól keltre fekvő, és a Vörös-tenger partjáig húzódó Arab, vagy Keleti-sivatag részben homok, részben pedig sziklasivatag, amelyet a Vörös-tengerrel párhuzamosan futó vadregényes és kopár gránit hegyvonulat, a kelet-afrikai „kordirellák" öveznek.

Az Arab-sivatagra jellemzőek az egy-egy hevesebb zápor után a vizet elvezető időszakos vízfolyások, a vádik.

A passzátszél övezetben fekvő Egyiptom úgynevezett zonális sivatagi éghajlattal rendelkezik.

Emiatt a csapadék mennyisége elenyésző, a kevés eső jellemzően a Nílus-deltában és a Földközi-tenger partvidékén, Alexandria környékén szokott esni a téli hónapokban.

A mostanihoz hasonló bőséggel hirtelen lezúduló csapadék extrém ritkának számít a száraz sivatagi-szubtrópusi éghajlatú országban.

A félelmetes látványt nyújtó homokviharok többnyire március és május eleje között alakulhatnak ki, az ötven napig fújó forró és száraz szél, a khamszin idején, amikor a legalacsonyabb a levegő páratartalma.

Szakad az eső Egyiptom fővárosában, Kairóban FORRÁS: AFP

A khamszin egyébként arabul ötvenet jelent, de Egyiptomban így hívják a homokvihart is, amelynek a szomszédos Szudánban habub, az Arab-félszigeten pedig számum a neve.

(Források: Országos Meterorológiai Szolgálat)

 

1 785 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page