top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

Fotókon: Egyiptomi misszió aranynyelvű múmiákat tárt fel a quweisnai nekropoliszban

Egy egyiptomi régészeti misszió a Menoufiya kormányzóságban található Quweisna nekropolisz egy új részét tárta fel, amely tele van aranynyelű múmiákkal.


A felfedezés a Nílus-delta középső részén található kormányzóságban az elmúlt három hónapban a nekropoliszban végzett ásatások során történt.


A misszió agyagedény-gyűjteményt, szkarabeusz és lótuszvirág alakú aranylemezeket, valamint számos temetkezési kőamulettet, szkarabeuszt és edényt talált a késő ókori egyiptomi, ptolemaioszi és római korból.

"Az aranynyelvű múmiák rossz konzerválási állapotban vannak" - mondta Mustafa Waziri, a Régiségek Legfelsőbb Tanácsának főtitkára.


Waziri hozzátette, hogy csontvázakat, aranylepedővel borított múmiák maradványait, fából készült antropoid koporsókat és réznyomokat is találtak, amelyeket egykor koporsók készítéséhez használtak.

Ayman Ashmawi, az ókori egyiptomi régiségek ágazatának vezetője elmondta, hogy a nekropolisz újonnan felfedezett része más építészeti stílust mutat.


Ashmawi kifejtette, hogy ez a felfedezett rész vályogtéglából készült, és egy fő boltozatos csarnokból, három boltozatos sírkamrából és egy síraknából áll, két oldalkamrával.


"A temetkezésekről, a múmiákról és a talált temetkezési gyűjteményről szóló korai tanulmányok arra utalnak, hogy ezt a nekropoliszt három különböző időszakban használták: a késő ókori egyiptomi, a ptolemaioszi és a római kor egy részében" - tette hozzá.



A Quweisna nekropolisz, amely a Nílus-delta egyik legfontosabb régészeti lelőhelye, több régészeti korszakból származó sírok és sírkamrák gyűjteményét rejti magában.


Ez a gyűjtemény a sírok építészeti stílusának változásait és a különböző korokban alkalmazott temetkezési módszereket mutatja be.


Quweisna egy igen előkelő, szent madaraknak fenntartott nekropolisznak is otthont ad.


Az elmúlt régészeti szezonok során a missziónak sikerült feltárnia sírok, épületmaradványok, múmiák, koporsók és szarkofágok gyűjteményét, köztük egy hatalmas, fekete gránitból faragott antropoid szarkofágot, amelyet Atribisz (a mai Banha a Kairótól északra fekvő Qalioubiya kormányzóságban) egyik vezető papjának szántak.



 

forrás: https://english.ahram.org.eg/News/480411.aspx

10 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page