top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

Hogy kerülnek 4500 éves egyiptomi hieroglifák Ausztráliába? Újraírhatják a történelmet

Váratlan: egyiptomi hieroglifák a távoli Ausztrália földjén.

Az ókor csodálatos hagyatékai láttán eláll az ember lélegzete. Akkor azonban, ha olyan emléket látunk, ami jellegénél fogva teljesen váratlan helyen kerül elő, egészen magával ragadó misztikummal találjuk magunkat szembe.

Ausztráliában például van valami, amire ott a legkevésbé sem számítana a laikus ember: egyiptomi hieroglifák, mégpedig több mint 300 vésés egy sziklába vájva. A kérdés csak az, mégis, hogy kerültek oda?

A Gosford glifák

Az ausztráliai lelet megosztja a tudomány embereit. Míg egyesek szerint korai egyiptomiak látogatására, jelenlétére utal, addig mások szkeptikusan állnak az írásjelek eredetéhez, sőt, egy jól megkomponált hoaxnak tartják. Ha azonban a hieroglifák valóban ókori egyiptomiak keze munkái, akkor az sokak szerint akár Ausztrália történelmét is újraírhatná.

A Godsford glifákat a Sidney-től 60 km-re fekvő Karoing közelében fedezték fel.

Steven Strong, ausztráliai őslakosokkal foglalkozó szakértő érdeklődéssel kutatja a hieroglifákat. Szerinte az írásjelek valóban egyiptomi eredetűek lehetnek.

A hieroglifák korát 4500 évre teszik. Ez a vésés Anubisz istent ábrázolja, az egyiptomiak egyik legfontosabb istenét, az alvilág és a holtak oltalmazóját.

Strong úgy véli, a jelek eredetiségét támasztja alá, hogy Thot istent, az írás és bölcsesség és a mágia istenét majom alakban ábrázolják a jelek, ami igen korai egyiptomi szokás volt.

A szakértő szerint a vésést nem készíthették ausztrál őslakosok, mivel az ausztrál őslakosoknak nem állhatott rendelkezésére az Egyiptomba vezető út megtételére alkalmas hajó.

Ha azonban ők nem mentek Egyiptomba, a gazdag és fejlett birodalomból érkező egyiptomiak járhattak Ausztráliában.

Nagyon valószínű, hogy az írásjeleket a kontinensre érkező egyiptomiak csakis az ausztrál őslakosok tudtával és beleegyezésével véshették a sziklába.

A vésések, ha valóban egyiptomiak keze nyomát őrzik, egy fantasztikusan korai ausztrál-egyiptomi kapcsolatról árulkodnak. A tudósok többsége azonban amellett van, hogy később kerültek a sziklafalra, és nem is az egyiptomiak vésték őket.

 
270 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page