top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

Homérosz idézetekre leltek egy 1700 éves egyiptomi iskola falain

A görög felirattal borított 1700 éves iskola Trimithis, mai nevén Amheida városában található Egyiptom nyugati sivatagában, a Dakhla-oázisban. A falfelirat egy részt idéz Homérosz Odüsszeiájából.

Ógörög falfelirat Egyiptomban - forrás: greekcitytimes.com

A Nílustól 322 km-re nyugatra található rom a régészek megállapítása szerint valaha egy osztályterem volt. A falakon található görög nyelvű felirat az Odüsszeia szövegéből idéz, ami mellett a legmeglepőbb az, hogy a terem elrendezése nagyon hasonlatosnak látszik a mai, modern osztálytermekéhez, hiszen padok találhatóak benne, a leckét pedig a falakra írták fel – akkor ógörögül, ami széles körben beszélt nyelv volt.

Az idézet egy ókori narkotikumról tesz említést, amelyet Szép Heléne szolgál fel vacsoravendégei számára bú- és haragűző gyógyszerként: „Bárki, aki megissza ezt az italt, melyet poharába kevernek, nem hagyja, hogy akár egy könnycsepp is végigfusson arcán azon a napon.” Egy másik tanári szöveget is találtak, amely arra bátorítja a diákokat, hogy tanuljanak szorgalmasan és fejlesszék retorikai készségeiket a görög istenségekéhez hasonló szintre.

A szoba csak 20 évig funkcionált tanteremként, majd egyesítették egy nagyobb hivatali épülettel, amit Serenosnak neveztek és ógörög istenek képeit helyezték el benne.

Az osztálytermet 1979-ben fedezték fel, de 2001-ig nem tudták egész biztosan beazonosítani a funkcióját, amíg a régészek fel nem fedezték a görög feliratokat, ami megerősítette őket abban, hogy az építmény iskolai célt szolgált. Az ásatások azóta folyamatban vannak.

 

150 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page