top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

Horus-szobrot tártak fel III. Amenhotep templomában

January 27, 2020 Daily News Egypt



"A törött karú és lábú szobrot jó állapotban találták, elősegíti a templom teljes perspektívájának bemutatását, amely az azt sújtó földrengés miatt szétesett"


Az ókori egyiptomi civilizáció vége után még évszázadokkal is lenyűgözik a világot a szívhez szóló, megragadó szobrok melyek némán mesélnek a kézműveseik tehetségéről és az őket állíttató fáraók dicsőségéről.

Egy egyiptomi-német kutatócsoport csütörtökön tárta fel Hórusz isten mellszobrát melyet a III. Amenhotep temetkezési templomának hiposztil csarnokában találták Kom Al-Hettanban, a luxori Nyugati parton - nyilatkozta az Egyiptomi Régészeti Minisztérium képviselője.


A szobor a királyság istenét ábrázolja, a sólyom fejével égboltot tartó Hóruszt, az Istenek álltal viselt rövid rakott szoknyában. Annak ellenére, hogy a kolosszust törött karokkal és lábakkal találták meg kitűnő állapotban van.


A német ásatásvezető - Hourig Sourouzian - kijelentette, hogy a felfedezés III. Amenhotep templom helyreállítási projektjének részeként valósult meg, amelyet 1998-ban indítottak az Egyiptomi Régészeti Minisztérium és a Kairói Német Régészeti Intézet felügyelete alatt.


"A szobrot jó állapotban találták, és magas művészi és tudományos értéket képvisel, mivel elősegíti a templom teljes perspektívájának bemutatását, amely az azt sújtó földrengés miatt szétesett" - mondta Sourouzian. A templom összeomlásához vezető földrengésről tudjuk, hogy a leghíresebb, legerősebb, amely a 18. dinasztia idejében az ókori egyiptomi civilizáció történetében történt.





Hozzátette, hogy a templomot a Ramesszida korszakban mészkőből és iszaptéglából építették. A Ramesszida korszak az Új Birodalom idején, A 19. és 20. dinasztia között zajlott. A nevét annak a 11 Ramszesz fáraónak köszönheti, akik I. Ramszesz utáni a 19. dinasztiát alapították és Egyiptomot uralták.

A több mint két évszázados korszak alatt zajlottak az Egyiptomot leginkább kimerítő, több évtizedesre nyúló háborúk . A Djahy csata és a Delta csata a korszak két leghíresebb csatája, amelyben a fáraók küzdöttek a tenger felőli invázió ellen.


A templom helyreállítás célja annak újjáépítése és állagmegóvása. Sourouzian elmondta, hogy a colossus maradványainak ásatása a templom felújításának részeként folytatódik tovább.


A misszió feltárta egy ülő istennő alsó részét és egy isten fejét is, mindkettő gránitból.

Az isten háromoldalú parókát visel, és széles gallérja díszíti a mellét, az Al-Ahram Online állami kiadvány szerint.



A felfedezés nem az első ilyen jellegű a templomban; évek során a misszió számos ókori egyiptomi isten és istennőt ábrázoló szobrot hozott felszínre és rekonstruált , valamint kolosszust III. Amenhotep és felesége, Tiye számára.

2011-ben a misszió két szobrot talált a III. Amenhotep luxori templomában.

Az egyik a 18. dinasztia királyának 2,5 méteres alabástrom feje volt, amely szintén jól megőrzött és tökéletes alakban volt, minek mandula alakú szemét kozmetikai kontúrral körvonalazták, míg a másik egy 13,5 méteres, színes kvarcit szobor volt. Több nagy darabból állt, amelyeket összerakva a királyt álló helyzetben ábrázolják.


III. Amenhotep Kr. E. 1390-1352 között uralkodott. Ő az ismert gyerekfáraó, Tutanhamon nagyapja. A régészeti misszió a lelőhelyen végzett ásatások során számos szobrot is talált amit Sekhmetnek - a háború istennőjének- állítottak, akiről azt hitték, hogy a gyógyulás istennője, és a fáraók védelmezője, amely a háborúban vezeti és óvja őket.

Úgy gondolták, hogy III. Amenhotep temetkezési templomába számos istenség szobrát helyezik, különösképpen Sekhmet szobrait, hogy a templomot és a fáraót megvédjék.

 
60 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page