top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

I Szenuszret szobrai megérkeztek a Nagy Egyiptomi Múzeumba

A "régi" Egyiptomi Múzeumból, ami a Tahrir téren található, megérkeztek a 10 darab I Szenuszretet avagy I Szészosztriszt ábrázoló szobrok az "új" Nagy Egyiptomi Múzeumba.



Ez a 10 szobor egy 346 tárgyból álló csoport része amik megérkeztek a Múzeumba.

I Szenuszret a XII-ik dinasztia második királya volt. Ez az időszak a középbirodalom időszaka.

"Főfelesége testvére,III. Noferu volt, akitől utóda,II. Amenemhat született. Apja, a dinasztiaalapító – a XII. dinasztiára jellemző társuralkodás intézményének bevezetője – a 20. uralkodási évében maga mellé emelte a trónra társuralkodónak, hogy idejében elejét vegye a későbbi trónöröklési viszályoknak. Tíz év közös uralkodás után – atyja valószínűleg merénylet áldozatává vált – erős kézzel tartja meg a hatalmat az egyre erősödő vidéki nemességgel szemben. Az uralkodása alatti új nagy építkezések a gazdaság fellendülését, erős szilárd állam jelenlétét mutatják." - wikipedia

A szobrok a List település mellett található piramisa mellől kerültek elő, egy gödörből, 1894-ben.


Dr. Eltayeb Abbas (a Nagy Egyiptomi Múzeum régészeti osztály főigazgatója) hozzáteszi hogy további 7 szent olajtartó és mészkőből készült felajánlási asztal lett átszállítva.

Minden tárgynak van saját státusz lapja, amire fel van tüntetve az állapota a szállítás előtt. Két faszobor, egyik Akhethotep, másik egy Óbirodalmi hölgyet ábrázol át lettek szállítva a famegóvási laborba, hogy elvégezzék rajtuk az állagjavításokat, hogy mire nyit a Nagy Múzeum már a helyükön legyenek.

 
156 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page