top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

II Ramses

II. Ramses (uralkodói nevén: Uszermaatré Szetepenré, mint Userma'atre'setepenre, ami azt jelenti: „Harmónia és egyensúly megtartója, erős a jobb oldalon, Ra választása”.)


66 éves uralkodása az egyiptomi civilizáció egyik tetőpontját jelentette. Ez alatt nagyszabású építkezéseket folytatott, hadjáratokat vezetett. Nevéhez fűződik a történelem első fennmaradt békeszerződése is.

Leghíresebb csatája a hettitákkal vívott kádesi csata , mely az ismert történelem legnagyobb kocsiharca volt. Kades csata után Ramesses elköteleződött amellett, hogy javítsa Egyiptom infrastruktúráját, megerősítse határait. Az 1274-es győzelmét megörökítő nagyszabású építkezéseivel is igyekezett elérni, hogy neve örökké fennmaradjon. Az általa alapított új főváros, Per-Ramszesz nem maradt fenn, de halotti templomának, a Ramesszeumnak romjai, illetve az Abu Szimbel-i két templom napjainkban is lenyűgözőek . Jelentősen bővíttette a karnaki és luxori templomokat is, Abüdoszban saját templomot is építtetett. Núbiában Abu Szimbelen kívül még számos templomot emeltetett.

Bár Ramsest népszerűen társították a bibliai Exodus Könyv fáraójához, semmilyen bizonyíték nincs arra, ami ezt az állítást alátámasztja.

Ellenben Per-Ramszeszt a Biblia is említi, mint az egyik olyan települést, melynek építésén az Egyiptomban élő zsidók dolgoztak.

II Ramses múmiája az egyik legjobb állapotban fennmaradt egyiptomi múmia. Ókori egyiptomihoz képest meglehetősen magas volt, 173 cm. Élete utolsó éveiben reuma és érelmeszesedés kínozta, fogai rossz állapotban voltak. Haja vörös volt, ez szokatlannak számított. II Ramses kilencvenhat évet élt, több mint 200 felesége és ágyasa, kilencvenhat fia és hatvan lánya volt, akik közül többet túlélt.

 

Forrás: wikipedia

5 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page