top of page
  • glosergyorgyi

Infravörös technológia segítségével fedeztek fel tetoválásokat egyiptomi múmiákon

Az ábrák többek között szemeket, kereszteket ábrázoltak és még sokminden mást a vizsgált hét múmián.


DECEMBER 2, 2019 AT 6:00 AM

Kutató vizsgálja egy múmia vállát infravörös szkennerrel, tetoválások után kutatva.

Az így talált tetoválások két stilizált szemet ábrázolnak ami védemi szimbólum és hieroglifát, a víz fölé hajló papíruszt. A. Austin



San Diego - a modern technika feltárt olyan tetoválásokat ókori egyiptomi múmiákon, mik eddig rejtve maradtak a szem elől.


Infravörös képek segítségével sikerült beazonosítani tetoválásokat hét, közel 3 000 éves, Deir el Medina-i ásatási helyszínről származó múmián. Anne Austin archeológus a Missouri St. Louis Egyetemről számolt be róla az American Schools of Oriental Research éves találkozóján november 22-én. Habár ezeknek az embereknek a pontos személye nem ismert, művészek és kézművesek lehettek Deir el-Medinában ahol a királyi sírkamrákat készítették és díszítették a Királyok és a Királynők Völgyében.


A Deir el Medinai felfedezések előtt csak 6 tetovált múmiát találtak összesen a több mint száz éve zajló az egyiptomi ásatások alatt. Az infravörös képek, aminek a hullámhossza szabad szemmel nem látható, megváltoztatja amit eddig tudtunk az ókori egyiptomi tetoválásokról - mondta Austin.


Varázslatos dolog dolgozni az ókori sírkamrákban és hirtelen meglátni a tetoválásokat a mumifikált személyeken az infravörös fényképezésnek köszönhetően.” mondta Austin, aki kollégáival vizsgálta a múmiákat 2016 és 2019 között. Ez a kutatás akkor zajlott, mikor Austin a French Institute of Oriental Archaeology-val együttműködve dolgozott Kairóban.


A tetoválások mintája és elhelyezkedése meglehetősen különböző a 13 vizsgált egyiptomi múmián (ami 12 nő és egy férfi volt). 1891-ben találták azt a női múmiát, aki az első ismert ókori egyiptomi tetoválást viselte. Mostanában Renée Friedman a University of Oxford archeológusa Angliában alkalmaz infravörös technológiát tetoválásokat keresve a Brittish Múzeumban található női és férfi múmiákon. Ezek az emberek Egyiptomban éltek kevéssel az első fáraók felemelkedése előtt, nagyjából 5100 évvel ezelőtt.


A legrégebbi ismert tetoválások Ötzi, a „ Jégember” Olasz Alpokban talált 5250 éves testén láthatóak a (SN: 1/13/16)..


Mivel eddig csak tetovált nőt azonosítottak Deir el-Medinában, ezek az új felfedezések megingatják azt a régi feltételezést, miszerint a tetoválás a nőkön termékenységi vagy szexuális jelentésű volt. A Deir el Medinai tetoválásokból viszont úgy tűnik, szorosabban kapcsolódnak a papnő vagy gyógyító szerepükhöz - mondta Austin.


A legszembetűnöbb esetben 30 tetoválást fedtek fel az infravörös fotók egy női múmia tetsének különböző pontjain. Kereszt formájú ábrák a karján egyetlen másik múmián sem fordultak elő a vizsgált tucatnyiból. Számos tetoválása úgy néz ki mint a hieroglifák az ókori egyiptomi írásban.

A tetoválások mennyisége és kiterjedése az egész testén arra utalhat, hogy valamilyen vallás gyakorlója lehetett - elmélkedik Austin.


Egy másik Deir el Medinai nő tetoválása a nyakán szemet ábrázol - ami egy védő szimbólum volt az ókori Egyiptomban- és ülő páviánokat a nyaka mindkét oldalán.


„ Nem látok megfigyelhető rendszert a tetoválásokban amiket a közelmúltban találtunk.” - mondta Austin.


További egyiptomi múmiák tetoválásainak felfedezése segítheti a kutatókat megérteni, mire és miért használták ezeket a jeleket. „ Minden az újonnan felfedezett tetoválásokkal kapcsolatban meglepetés, mert olyan kevés amit erről az ókori egyiptomi gyakorlatról tudunk.” mondta Kerry Muhlestein a Brigham Young University in Provo, Utah egyiptológusa.




A. Austin. Recent evidence for the practice of tattooing in ancient Egypt. American Schools of Oriental Research annual meeting, San Diego, November 22, 2019.



134 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page