top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

Képeken Hérakleion, az elsüllyedt egyiptomi város

Minden idők egyik legkülönlegesebb víz alatti felfedezése volt, Hérakleion elsüllyedt városát 1200 év után fedezték fel a tenger mélyén.


A Nílus deltatorkolata vidékén, 32 kilométerre az egykori Alexandriától, volt egy egyiptomi város, melyet görög nevén Hérakleionnak, helyi nevén pedig Tonisznak neveztek, az utókor pedig gyakorta Tonisz-Hérakleionként emlegeti. A név nem összekeverendő a Kréta-szigeti Héraklionnal.

Eredetileg néhány, a torkolatnál csatlakozó sziget területén létesítették a várost. Csatornák keresztezték, melyeknek a szállítmányozás miatt volt fontos szerepe. Hérakleion ugyanis fontos kikötővárosként funkcionált. Virágkora a területén talált edényekből és pénzérmékből ítélve a 4-6. századra tehető. Az egykor nyüzsgő települést i. sz. 8-ban érte utol a végzete, ugyanis sorozatos természeti katasztrófák miatt a tenger alá került. Jelenleg 2,5 kilométerre a parttól és 10 méterrel a vízfelszín alatt terül el.

Mintegy tíz évvel ezelőtt felfedezték az elsüllyedt várost, ám a mai napig sem tárták fel egészében. Számos hérakleioni tárgyat kiemeltek, és múzeumban állították ki őket. Felfedezése idején számos fotó készült az elsüllyedt városról: ezekből következik most néhány. 

forrás: https://femina.hu/ezo/herakelion/


117 megtekintés0 hozzászólás

Comentarios


bottom of page