top of page
  • SzerzÅ‘ képehelloegyiptom

Khnemet hercegnő koronája

Egy hercegnő aranykoronája....Khnemet Hercegnő, Amenemhat király II. Király lánya volt, aki i.e. 1919-től 1885-ig uralkodott Egyiptomban, a Közép-Királyság 12. dinasztia idején. Ezt a remekművet Khnemet és testvére, Ita sírjában találták Dahshurban, Kairótól 40 kilométerre délre, most az Egyiptomi Múzeumban található, Kairóban, Egyiptomban.



A koronát az átlapolt aranyszálakból álló háló alkotja, amely közel 200 kis virágot ölel, mindegyik kis virág közepe egy karnejin-szem achát, a sziramokat öt türkiz alkotja. A szálak hármasával vannak összekötve és ezek a kötegek áthaladnak mind az öt "kereszt"-en - melyek tulajdonképpen lótusz virágot ábrázoló csomópontok - és találkoznak végül a hatodik "kereszt" hátoldalán lévő gyűrű rögzítésben.

A kurátor, W. Stevenson Smith megjegyezte: " az aranyműves munka könnyedsége lehetővé teszi..., hogy a virágok úgy tűnjenek, mintha szétszóródnának viselője hajában." , vagy ahogy a művészettörténész Arielle Kozloff megfogalmazta: egy szép, fiatal lány képét idézi fel, aki mezítláb végigsuhant a palotán vagy táncolt a közösségi teremben miközben a koszorú zizegett, csilingelt a hajában.

" Minden esetre ez az a a pillanat, hogy elgondolkodjunk rajta, hogy Khnemet hercegnő valaha viselte ezt vagy kifejezetten egy különleges temetési szertartás kellékéről van szó, ugyanis Wolfram Grajetzki egyiptológus azt vette észre, hogy a 12. dinasztia hercegnők kincstáraiban lévő elemek megfelelnek az Osiris temetési szertartásaiban szereplő elemeknek, az ősi piramisokban leírtak szerint" ― Egyptian Art.

Bárhogyan is, ez szinte egy csoda, hogy az egyiptomiak közel 4000 évvel ezelőtt ilyen aprólékos munkával készítettek el egy koszurút!


 

Forrás: Thoughts of Ancient Egypt https://www.facebook.com/thoughtsofancientegypt/photos/a.384708068771046/403564923552027/?type=3&theater

0 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page