top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

Koshary

Frissítve: 2019. ápr. 30.

Koshary vagy koshari az egyik leggyakoribb egyiptomi étel. Ez kapható az utcákon kocsikból és helyi éttermekben is. Ha egy olcsó és laktató étkezést szeretnél - ez a teljes szénhidrát bomba az! Rizs, makaróni, lencse és csicseriborsó rétegezve pirított hagymával, sűrű piros mártással és fokhagymás– chilis-ecetes mártással. Ez valóban érdekes keverék, de meglepően finom! Ha igazán autentikus ételt szeretnél ezt ki kell próbálnod!

HOZZÁVALÓK 2 csésze rizs 2 csésze lencse 2 csésze csicseriborsó 20 dkg makaróni 2 fej hagyma 4 – 6 gerezd fokhagyma 4 db paradicsom 1 evőkanál olaj só-bors, kis cukor paprika (ízlés szerint) római kömény fahéj ecet

ELKÉSZÍTÉS

A lencsét megtisztítjuk, megmossuk és enyhén sós vízben feltesszük főni. A több, váltott vízben átmosott rizst is megfőzzük, gyengén sós, borsos vízben. A makarónit enyhén sós vízben kifőzzük, levét alaposan lecsurgatjuk.

Természetesen mindhármat külön-külön edényben főzzük meg, mert mindegyiknek más a főzési ideje! (Kezdőknek) Egy kisebb edényben sós vízben megfőzzük az előző este beáztatott csicseriborsót, és ha kész, hozzáöntjük a tésztához.

Vékony csíkokra szeleteljük a hagymát (kosariben nem karikák vannak, hanem szálak vannak) forró olajban aranybarnára sütjük, majd félretesszük egy konyhai papírtörlőre (ez FONTOS, mert ha nincs alatta egy jó réteg papírtörlő, hogy feligya az olajat, akkor nem ropogós lesz, hanem egy halom tocsogós-locsogós izé). Ha minden megfőtt, az egészet rétegesen egy cseréptálba halmozzuk: alul legyen a rizs, azon a lencse majd a makaróni.

A kosari lelke a szósz. Az összetevőket egy botmixer edényébe durván beledaraboljuk: 4 naaagy és érett paradicsomot meg 4-6 duci gerezd fokhagymát, egy késhegyni őrölt fahéjat, teáskanál sót, csapott kávéskanál cukrot, csapott kávéskanál őrőlt borsot, csapott kávéskanál őrölt római köményt, 1 evőkanál gyenge ecetet és ízlés szerint csípőspaprikát vagy akár egy csilit, ha van otthon egészben vagy annyi erős pistát, amennyit bír a család. Ha nem bírjuk annyira az erőset, akkor dobjunk bele egy púpos teáskanálnyi édes pirospaprikát helyette. Édes pirospaprika az mehet bele egyébként a csípős mellé is.

Aztán szépen homogénre mixeljük az egészet, és felfőzzük. Ha nem elég fűszeres a végeredmény, akkor még fűszerezzünk rajta. Külön edényben kínáljuk a szószt, hogy mindenki annyit keverjen hozzá, amennyit szeret, és külön tányéron a pirított hagymát, így a kosarievés mindig 10 perc mixelgetéssel kezdődik.

 
42 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page