top of page
  • SzerzÅ‘ képehelloegyiptom

Nagyfokú ellenállásba ütközött mindkét oldalon Egyiptom és Izrael történelmi békekötése

41 éve, 1978. szeptember 17-én meghatározó megállapodás született a közel-keleti válságfolyamatban: Izrael és Egyiptom amerikai közvetítéssel megkötötte a békét előirányzó Camp David-i egyezményt. A megállapodás megkötéséért Anvar Szadat egyiptomi elnök és Menachem Begin izraeli miniszterelnök 1978-ban megkapta a Nobel-békedíjat. Az Egyiptom és Izrael közti békeszerződést 1979. március 26-án írták alá.

Anvar Szadat egyiptomi elnök, Jimmy Carter amerikai elnök és Menahem Begin izraeli miniszterelnök az egyezmény megkötését követően (kép forrása: jta.org)

Az egyiptomi-izraeli megbékéléshez az nyitotta meg az utat, hogy a szovjet befolyást terhesnek érző Egyiptom nyitott a Nyugat felé. Történelmi lépés volt, hogy Anvar Szadat egyiptomi elnök 1977-ben Izraelbe látogatott, ahol beszédet is mondott a kneszetben.

Menahem Begin izraeli kormányfőt és Szadat egyiptomi államfőt Jimmy Carter amerikai elnök ültette tárgyalóasztalhoz 1978. szeptember 5-én a Washingtontól 80 kilométerre lévő Camp David-i elnöki rezidencián.

A különtárgyalások megkezdéséért az arab államok megszakították a kapcsolatot Egyiptommal, az Arab Liga még Kairó tagságát is felfüggesztette a szervezetben. A megbeszéléseket mind Izrael, mind Egyiptom többször ott akarta hagyni, a tárgyalások folytatásához mindannyiszor az amerikai elnök személyes közbelépésére volt szükség.

Végül két megállapodást sikerült tető alá hozni: az első az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatain alapuló békeszerződések aláírását irányozta elő, egy igazságos, átfogó és tartós közel-keleti rendezést, amely magába foglalta a Jordán folyó nyugati partvidékét és a Gáza-övezetet érintő, háromfokozatú tárgyalások menetének rögzítését is.

Izrael és Egyiptom vállalta, hogy tartózkodik az erőszak alkalmazásától, és a vitás kérdések rendezésében a diplomáciai eszközöket részesíti előnyben. Rögzítették, hogy a keretegyezmény aláírásától számított három hónapon belül békeszerződést kötnek, melynek alapja a gazdasági szankciók megszüntetése, a diplomáciai kapcsolatok felvétele, valamint a teljes elismerés kell, hogy legyen.

A második megállapodásban a két állam kötelezettséget vállalt az egyezményben foglaltak megvalósítására, és fontos területi kérdéseket is tárgyalt. A megállapodások értelmében Izrael feladta a Sínai-félszigetet, ám az 1979-ben aláírt békeszerződés csak rövidtávon hozott fejlődést Izrael és Egyiptom, valamint az arab államok közötti kapcsolatban.

A békekötés ellen mindkét oldal szélsőségesei elszánt harcot kezdtek. A Sínai-félszigetről való visszavonulás utolsó szakaszában izraeli telepesek súlyos összecsapásokat kezdeményeztek az egyiptomi katonákkal, az egyiptomi szélsőségesek pedig 1981 októberében egy kairói katonai parádén meggyilkolták Anvar Szadatot.

 
14 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page