top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

Római kori város maradványait tárták fel Alexandria óvárosában

Nagyon jó állapotban fennmaradt mozaikpadlóra bukkantak egy ház belsejében Alexandria óvárosában.

Egy kiterjedt római kori település maradványait tárta fel egy egyiptomi-lengyel régészcsoport Alexandria óvárosában, az egyik ház belsejében egy nagyon jó állapotban fennmaradt mozaikpadlóra bukkantak. Vaziri, az egyiptomi legfelső régészeti tanács főtitkára az al-Ahram egyiptomi napilap honlapjának elmondta, ez nemcsak az ezen házakban élők gazdagságát mutatja, hanem azt is, hogy milyen népszerű volt a mozaik művészet Alexandriában.

A település a 4. és 7. század közötti időszakban virágzott, a régészek találtak egy kisebb színházat, egy hatalmas fürdőt és 22 előadóterem páratlan csoportját, amely valószínűleg egy ókori egyetem maradványa lehet - közölte Ajmán Asmavi, a tanács ókori egyiptomi részlegének vezetője.

Gregorz Majcherek, a Varsói Egyetem régésze, a feltárás vezetője  azt mondta, az elmúlt évek térségbeli feltárásai a római kori Alexandria eddig nagyjából ismeretlen épületeire összpontosultak. A korszak épületeiről közismert, hogy gazdagon díszítettek, amit a feltárt mozaikpadló is megerősített. A többszínű mozaik fő négyzete hat hatoldalú elemből áll, amelyek lótuszvirágokat ábrázolnak.

 A lengyel régészeti misszió Alexandria óvárosában 1960 óta végez feltárásokat együttműködve az egyiptomi régészeti tárcával.

 
8 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page