top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

Több ezer éve érintetlen szarkofágra bukkantak a régészek Egyiptomban

Az egyiptomi régészek megtalálták Ptahemwia sírját, aki II. Ramszesz idején az egyik legfontosabb személy volt a közigazgatásban.


Ola El Aguizy egyiptológus a Ptah-em-wia elöljáró szarkofágjával, Szakkarában, Kairótól délre.

Majdnem egy évvel ezelőtt komoly felfedezést tettek a régészek Egyiptomban. Megtalálták Ptahemwia sírját, akiről úgy tartják, II. Ramszesz fáraó írnoka volt, és ő vezette a kincstárat is. Most újra nagy bejelentést tettek a kutatók: megtalálták a szarkofágját is, ráadásul érintetlenül.


Prof. El Aguizy található ezen a képen, amint épp leereszkedik a sírba.

A The Guardian beszámolója szerint a szakemberek álomfelfedezésként aposztrofálják a találatot. A hatalmas gránitkoporsót Ptahemwiának szentelt feliratok borítják. A szarkofágot Szakkarában, az ősi nekropoliszban, Kairótól mintegy nagyjából harminc kilométerre délre fedezték fel. A lelet azért is jelentős, mert a segítségével többet megtudhatunk azokról, akik Tutanhamon után uralkodtak Egyiptomban.


Ptah-em-wia szarkofágja, az égbolt istennője, NUT a kitárt szárnyával átöleli az elhunytat, hogy védelmezze. Foto: Rebecca Naunheimer/Windfall Films

A sírkamra egy 8 méteres, függőleges akna alatt volt. A szakembereknek egy hétbe telt, mire kézi erővel, vödrökkel kimerték belőle a homokot. A National Geographic kamerái rögzítették az eseményeket, és egy dokumentumfilm keretében be is mutatják majd.

A csapat most tanulmányozni fogja a szarkofágot, hogy feltárja Ptahemwia életének történetét.

 

forrás: https://hvg.hu/tudomany/20221003_egyiptom_szarkofag_felfedezes_ii_ramszesz_ptahemwia

126 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page