top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

Videón, ahogy átszállítják Kheopsz fáraó világhírű hajóját

Új helyre, az épülő Egyiptomi Nagymúzeumba költöztették át a hétvégén Kheopsz (Hufu) fáraó napbárkáját – írja az MTI. A ceremoniális bárka a világ egyik legősibb hajója, egyben Egyiptom legrégibb és legnagyobb fából készült hajója.


A cédrusfából épült, 4600 éves napbárka 42 méter hosszú és 20 tonnás.


A hajót 48 óra alatt szállították el egy hatalmas fémketrecben, egy külön e célra importált távirányítású járművel.


A gízai nagy piramis déli sarkánál 1954-ben felfedezett műkincs évtizedek óta az építmény melletti Napbárka Múzeumban volt látható. A közelben 17 éve épül az új régészeti múzeum, amelynek egyik ékessége a hajó lesz. Az intézményt várhatóan még idén átadják.

Az idegenforgalmi és a régészeti múzeum közleménye szerint az átszállítása célja az volt, hogy megvédjék, és a jövő nemzedékek számára is megőrizzék a különleges műkincset. A hajót az Óbirodalom IV. dinasztiájának második fáraója, az időszámítás előtti 27-26. században uralkodó Kheopsz (Hufu) számára építették, hogy halálakor azon utazhasson a túlvilágra Ré napistennel.


A bárkát több mint ezer darabra szedve temették el a fáraó piramisa közelében mészkőtömbökkel fedett sírokba. A gízai nagy piramis környékén folytatott ásatásokon eddig összesen hét naphajót tártak fel a régészek.


 

Forrás: https://24.hu/tudomany/2021/08/10/kheopsz-hufu-napbarkaja-atkoltoztetes-video/

116 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page