top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

Élőben közvetítették egy ókori egyiptomi főpap szarkofágjának felnyitását

A 26. dinasztia (időszámításunk előtt 664–525) idejéből származó szarkofágok felnyitását a Discovery Channel sugározta.



A szarkofágok egyikében egy kék gyöngyökkel díszített női múmiát találták, egy másikban egy fiatal nő és az apja múmiáját fedezték fel. A kamerák azonban leghosszabban a harmadik koporsó, Ízisz istennő egy főpapja szarkofágjának felnyitásán időztek, mivel ezen már kívülről látszott, hogy egy előkelőség koporsója lehet. A sírt az egyiptomi legfelső régészeti tanács vezetője, Musztafa Vaziri és Záhi Hawás híres egyiptomi régész, korábbi régészeti miniszter jelenlétében nyitották fel.


Nagy hatalommal bírt a főpap

A feltárt szarkofágban található múmián magas színvonalú balzsamozást és fáslizást végeztek, ezért jó állapotban megmaradt, és Ízisz egy aranyozott szobrát is megtalálták mellette. „Ez az ember olyan volt, mint egy király” –  kommentálta a látottakat Záhi Hawás. Az ókori Egyiptom vége felé a főpapok volt a valódi hatalom, és ez most látszik is – tette hozzá Josh Gates műsorvezető.

A sírban találtak egy ritka, viaszból készült fejet is. Hawás azt mondta, hogy még sosem látott hasonlót a késői korból.

A térség lelőhelyei ellátják munkával a régészeket

A régészeti helyszínen tavaly februárban bukkantak a szarkofágra, amikor egy sírrablót követve egy egész alagúthálózatot tártak fel 40 múmiát tartalmazó síremlékkel. A feltételezések szerint az egyiptomi előkelőségek maradványait őrzik az ókori sírok, amelyek Záhi Hawás szerint 50 évre elegendő munkát ad a régészeknek.

A térségben már 1927-ben találtak egy mészkő szarkofágot, amelyet el is helyeztek a kairói Egyiptomi Múzeumban, de aztán a lelőhely feledésbe merült – mondta Hawás.

Egy neve elhallgatását kérő egyiptomi régész az adással kapcsolatban azt mondta az AFP-nek, hogy az végső soron egy „médialátványosság, amely ha jól csinálják, felkeltheti az emberek érdeklődését a régiségek iránt, és ösztönözheti az idegenforgalmat”.

Az ismeretterjesztő csatorna nem válaszolt arra a kérdésre, hogy fizettek-e az egyiptomi kormánynak a sírok felnyitására és az esemény lefilmezésére adott engedélyért. A Discovery az Expedition Unknown: Egypt Live című kétórás műsorában sugározta az eseményt.


 
0 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page