top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

Ókori egyiptomi uralkodó sírjának másával nyűgözik le a Szépművészeti Múzeum látogatóit

II. Amenhotep ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának szenzációs felfedezését mutatja be a Szépművészeti Múzeum 2021 őszén nyíló kiállítása.


II. Amenhotep ókori egyiptomi uralkodó /Fotó: Szépművészeti Múzeum

A tárlat központjában a fáraó Királyok völgyében megtalált sírkamrájának méretarányos rekonstrukciója áll, a látogatók emellett az eredeti ásatási dokumentáció segítségével ismerkedhetnek meg a nagy régészeti felfedezés történetével. A budapesti kiállítás teljesen új műtárgyrepertoárral mutatja be az ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának szenzációs felfedezését.


A fáraó sírja

Mint a 18. dinasztia számos fáraóját, II. Amenhotepet is a Thébában, a Nílus nyugati partján fekvő királyi temető, a Királyok völgye egyik sziklába vájt sírjába temették el. A sírt Victor Loret francia egyiptológus találta meg, és tárta fel 1898-ban. A sír felfedezése önmagában is szenzációt jelentett, mivel az uralkodó mumifikált testére – a többi thébai királysírtól eltérő módon – a sírkamrában, a neki készített szarkofágban bukkantak rá. Újabb hasonló felfedezésre huszonöt évet kellett várni: a Tutanhamon-sír volt a következő, ahol a koporsóban szintén ott feküdt a királyi múmia.


 

Forrás: https://www.blikk.hu/aktualis/vilag-titkai/farao-sirja-szepmuveszeti-muzeum-ujraepult/9xn41hf?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso&fbclid=IwAR2TnD5rafzV5AFZ3Rm9oh1CwTK_wziLGTMWEKd-Rr9N0iarEiwtMbJaikE

104 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page