top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

Új, eddig rejtett kamrát fedeztek fel Tutanhamon sírjánál

Frissítve: 2020. febr. 24.

20 Feb, 2020 14:08



File photo of the sarcophagus of King Tutankhamun © AFP / KHALED DESOUKI


Az újonnan felfedezett titkos kamra Tut király sírja mellett a rég elveszett egyiptomi királynő, Nefertiti temetkezési helye lehet.

Az Egyiptomi Királyok-völgyben dolgozó régészek egy bombaként ható bejelentést tettek: egy eddig ismeretlen rejtett kamrát találtak Tutankhamon temetkezési helyének közelében, azt feltételezik, hogy Nefertiti királynő titkos sírját lelték meg. Ha igaznak bizonyul a feltételezésük, ez lehet az ország történelmének egyik legnagyobb régészeti felfedezését.

© KHALED DESOUKI / AFP

A csapat az egyiptomi Régészeti Miniszter irányításával, Mamdouh Eldamaty az Ain Shams Egyetemtől a földön áthatoló radart használt és titkos folyosót találtak Egyiptom egyik leghíresebb királyi sírja - Tutankhamon fáraó sírjának közelében. A fiúkirály figyelemre méltó temetkezési helyét Howard Carter angol régész 1922-ben fedezte fel.


Hasonló földfelszíni vizsgálatokat végeztek a sírban 2017-ben, de rejtett szobákat nem találtak. Eldamaty és csapata azonban kitartott - és találtak egy nagyméretű 32 láb széles szobát 6 láb magas mennyezettel a közeli alapkőzetben, ugyanabban a mélységben, mint Tutankhamun kamrája.


932 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page