top of page
  • Szerző képehelloegyiptom

Ősi keresztény templomok és kolostorok maradványai bukkantak elő egy egyiptomi ásatáson

A barátok celláinak falai is megmaradtak.


Egy francia-norvég régészcsoport ősi keresztény templomok és kolostorok maradványaira bukkant az egyiptomi Nyugati-sivatagban, amelyek az V. század kolostorainak életről tanúskodnak – jelentette be az egyiptomi műemlékvédelmi tárca.


„A harmadik feltáráson a Baharija oázis ásatásan számos bazaltból készült, kőzetekbe vájt és tapasztott falú épületet tárt fel” – olvasható a tárca szombaton kiadott közleményében.

Az épületegyüttes „hat részből áll, amelyek három templom és barátok celláinak maradványait rejtik, a falakon grafitikkel és kopt feliratú szimbólumokkal” – közöte Oszama Talát, a tárca iszlám, kopt és zsidó részlegének a vezetője.

Egy templomot és 19 épületet kőzetekbe véstek, ezeket fedezték fel a 2020-ban folyt ásatáson. A templom falait vallási témájú görög nyelvű feliratok és bibliai idézetek díszítik – mondta el Victor Ghica, a feltárás vezetője. A leletek egyértelműen azt mutatják, hogy a barátok jelen voltak a térségben már az ötödik század óta – tette hozzá.

A feltárás térsége Kairótól délnyugatra fekszik a sivatagban, amely a IV. és a VIII. század között lakott térség volt, virágzását az ötödik, hatodik században élte – közölte az ásatásokért felelős Francia Keleti Régészeti Intézet.

 

Forrás: https://hvg.hu/vilag/20210314_egyiptom_asatas_templom_regeszet

37 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page