top of page
  • SzerzƑ kĂ©pehelloegyiptom

Az Ankh titka

Az ankh egy Ăłegyiptomi hieroglifa, melynek jelentĂ©se Ă©let Ă©s formailag egy fogantyĂșs keresztre hasonlĂ­t (latinul: crux ansata). Az Ăłegyiptomi vallĂĄs isteneit gyakran ĂĄbrĂĄzoltĂĄk ankh kereszttel a kezĂŒkben, amit a hurokrĂ©sznĂ©l vagy a szĂĄrĂĄnĂĄl fogva tartanak.

Mivel az egyiptológusok közt az utóbbi évszåzadokban egy igazi beavatott sem akadt, képtelenek voltak megfejteni a szimbólum ezoterikus jelentését.

TalĂĄlgatĂĄsok viszont voltak bƑven, melyek fƑkĂ©nt a nemisĂ©ggel kapcsoltĂĄk össze az ankh eredetĂ©t.

BĂĄr mindegyik elkĂ©pzelĂ©sben van valami szikrĂĄja az igazsĂĄgnak, az ankh lĂ©nyegĂ©t mĂ©gsem tudtĂĄk megközelĂ­teni, kellƑ szintƱ idƑfizikai ismeretek hiĂĄnyĂĄban. Így csak most jött el az ideje, hogy feltĂĄrjuk ennek az Ƒsi teremtĂ©si szimbĂłlumnak az ezoterikus jelentĂ©sĂ©t.

KezdjĂŒk azzal, hogy az ankh szĂł magyarul: an-kĂĄ-hĂĄ, vagyis Ă©gi K Ă©s H zĂłna. A mĂĄssalhangzĂłink között a k Ă©s h betƱk azok, amiket kivĂ©teles mĂłdon nem e vagy Ă© magĂĄnhangzĂł tĂĄrsasĂĄgĂĄban ejtĂŒnk, hanem ĂĄ-val. Ez jelzi, hogy kĂŒlönleges hangzĂłkrĂłl van szĂł, amiknek mĂĄr az ĂĄbrĂĄzolĂĄsa is sokatmondĂł. Ha megnĂ©zzĂŒk a hun rovĂĄsĂ­rĂĄs K Ă©s H betƱjĂ©t, azt lĂĄtjuk, hogy nagyon hasonlĂłak.

A k egy csĂșcsĂĄra ĂĄllĂ­tott rombusz, amibƑl a kĂĄrĂł kĂĄrtyajel is szĂĄrmazik. A h pedig ugyanez, csak az alsĂł-felsƑ csĂșcsainĂĄl az Ă©lek meghosszabbĂ­tĂĄsĂĄval, amitƑl egĂ©szĂ©ben Ășgy nĂ©z ki, mint kĂ©t egymĂĄsra rajzolt, ellentĂ©tes irĂĄnyĂș kacsacsƑr.

MindkĂ©t jel Ă©rtelme ugyanaz a teremtĂ©sfilozĂłfiĂĄban: a kĂ©t TeremtƑ tachion kĂșpos hullĂĄmterĂ©nek metszetĂ©t mutatjĂĄk az ƑskĂĄoszban. Azt a zĂłnĂĄt, amin belĂŒl a teremtĂ©s zajlik, ahol az Isten Ă©s teremtmĂ©nyei talĂĄlhatĂłk.

A latin elnevezĂ©s megerƑsĂ­ti az ankh jelentĂ©sĂ©t, mivel a crux ansata valĂłjĂĄban: kereszt anya-atya. Vagyis az Anya Ă©s az Atya keresztezƑdĂ©se, talĂĄlkozĂĄsa. Ha Ășgy tekintĂŒnk az ankhra, mint geometriai ĂĄbrĂĄra, ami a teremtĂ©s pillanatĂĄt ĂĄbrĂĄzolja, rögtön feltƱnik, hogy egy vĂ­zszintes vonalat keresztez egy fĂŒggƑleges vonal.

A fĂŒggƑleges vonal alulrĂłl indulva ĂĄttöri a vĂ­zszintes vonalat, majd hurokkĂĄ görbĂŒlve visszatĂ©r hozzĂĄ. TehĂĄt nem egyszerƱen egy statikus rajzrĂłl van szĂł, hanem inkĂĄbb folyamatĂĄbrĂĄrĂłl.


A teremtĂ©s elsƑ pillanatĂĄnak megjelenĂ­tĂ©sĂ©rƑl, az Isten idƑhurkĂĄnak szĂŒletĂ©sĂ©rƑl. Ez egyben az Ă©let szĂŒletĂ©se is, Ă­gy nem csoda, hogy az ankh jelentĂ©se a termĂ©kenysĂ©ghez, nemisĂ©ghez, szaporodĂĄshoz kapcsolĂłdik. Csak Ă©ppen nem azon a megnyilvĂĄnulĂĄsi szinten, amit a hozzĂĄ nem Ă©rtƑk gondoltak rĂłla.

Az ankh nem egyszerƱen egy nemiszerv vagy bikacsök, hanem a teremtĂ©si aktus minimalista geometriai ĂĄbrĂĄzolĂĄsa. AzĂ© a pillanatĂ©, amikor a TeremtƑ Atya tachionja behatol a TeremtƑ Anya tachionjĂĄnak hullĂĄmterĂ©be Ă©s bukfencet vetve lĂ©trehozza magĂĄbĂłl a FiĂșt, minden Ă©let forrĂĄsĂĄt.

Kiegészítések:

1. Az egyiptolĂłgusok szerint a ka jelentĂ©se: hasonmĂĄs. Ma inkĂĄbb asztrĂĄltestnek neveznĂ©nk, mivel anyagtalan Ă©s testkĂ©nt funkcionĂĄl az elhunyt lelke szĂĄmĂĄra, hogy stabilitĂĄst biztosĂ­tson neki (az embersĂ©g lĂĄtszatĂĄt nyĂșjtsa az identitĂĄsĂĄnak). A ka szĂłtag egyben a teremtĂ©si tartomĂĄnyban tartĂłzkodĂł Istent is jelenti, abban az Ă©rtelemben, hogy Ɛ a TeremtƑ Atya hasonmĂĄsa. Mert az idƑhurkĂĄnak tachionjai az okforrĂĄs tachion virtuĂĄlis mĂĄsolatai.

2. Ízisz anyaistennƑt a mƱvĂ©szetben eredetileg hosszĂș ruhĂĄt viselƑ nƑkĂ©nt ĂĄbrĂĄzoltĂĄk, fejĂ©n a trĂłnt jelentƑ hieroglifĂĄval, nĂ©ha lĂłtuszvirĂĄggal a kezĂ©ben vagy szikomorfakĂ©nt (Életfa). A törtĂ©nelem sorĂĄn, ahogy az egyiptomi papsĂĄg ĂĄltal Ƒrzött ezoterikus tudĂĄs a teremtĂ©s titkairĂłl egyre jobban megkopott, Ízisz fokozatosan egybemosĂłdott Hathor (magyarul: hat-Ășr) termĂ©kenysĂ©g istennƑ alakjĂĄval.

Ennek megfelelƑen a fejdĂ­sze is megvĂĄltozott, Ă©s kezdtĂ©k Ășgy ĂĄbrĂĄzolni, mint aki tehĂ©nszarvak között tartja a napkorongot. DurvĂĄbb esetekben tehĂ©nfejƱkĂ©nt vagy kimondottan tehĂ©nkĂ©nt is megjelenĂ­tettĂ©k a hozzĂĄ nem Ă©rtƑk. Emellett elƑfordult az is, hogy szĂĄrnyakkal ĂĄbrĂĄzoltĂĄk, vagy egyenesen keselyƱkĂ©nt, hĂ©jakĂ©nt, amint Ozirisz teste fölĂ© szĂĄll.

 
195 megtekintés1 hozzåszólås

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page